cardigan.gif (66219 bytes)

cardigan2.gif (71318 bytes)

 

Råmaterial                                                             

Silke

Ur silkesfjärilens ägg utvecklas en liten larv, som endast äter löv från mullbärsträd. Efter ca en månad är larven fullvuxen och är redo att förpuppa sig. Larven spinner en fin tråd omkring sig, som bildas till en kokong. Larvens huvud rör sig i form av en åtta och spinner en enhetlig tråd tills hela larven är täckt. Efter att ha slutat att spinna utvecklas larven till en fjäril inom ett par veckor. Fjärilen lever endast fyra dygn, lägger nya ägg och dör.

Kokongens yttre skikt borstas bort för att hitta ändan av den enhetliga spolbara silkestråden. Det inre liksom det yttre skiktet består av kortare silkestrådar, som kardas och spinnes till silkegarn. Garnet innehåller litet sericin, dvs silkeslim 3-5 % som lindrande egenskaper mot hudbesvär.

Silket är ett mycket varmt materia, nästan jämförbart med ull och fem gånger varmare än bomullen. Silkesfibern innesluter mycket luft som är värmeisolerande. På grund av att fibern är finare och tunnare än en ullfiber, känns den svalare och lämpar sig bra även på sommaren.

Silke/bomull

Det blir idag mer och mer vanligt att man blandar silke med bomull och ull. En intressant utveckling med en mix av naturprodukter.